Erről se feledkezz meg utazás előtt: több százezres kiadást, és még egy pert is a nyakadba akaszthatnak
Eurorisk utasbiztosítás Magyarországon kell megkötniBiztosítás nélkül nekivágni egy külföldi nyaralásnak több mint felelőtlenség, pláne, ha gyerekkel, idősebb rokonnal vagy éppen saját autóval utazik az ember. Ha mégis megfeledkezel róla itthon a nagy kapkodásban, még akkor sincs minden veszve, de nagyon alaposan utána kell nézni a feltételeknek.

A Magyar Turisztikai Ügynökség múlt havi előrejelzése szerint idén nyáron a magyarok 37 százaléka tervez külföldre utazni, a legtöbben a közeli Ausztriába és Horvátországba látogatnának. A pandémia miatt azonban az utazás tervezése komplikáltabb lett, sokkal több mindent kell átgondolnunk, ráadásul az információk útvesztőjében nem is könnyű tájékozódni a folyamatosan változó szabályokról, tudnivalókról.

A vírushelyzetből adódóan a külföldi utazások megtervezésénél alapvető fontosságú, hogy hiteles forrásokból tájékozódjunk. Mivel az utazási korlátozások és szabályok akár egyik napról a másikra változhatnak, mindenképpen érdemes a kiszemelt ország magyarországi nagykövetségének honlapját felkeresni, mivel itt biztosan a legnaprakészebb tudnivalók szereplenek, szemben más online felületekkel. Emellett a Konzuli Szolgálat utazási tanácsait és az EU Re-Open oldalát is célszerű áttekinteni, ahol folyamatosan frissülő információkkal látják el az utazni vágyókat – figyelmeztet a BDO Magyarország friss közleményében.

De nem szabad megfeledkezni a szokásos biztonsági intézkedésekről sem, azaz az utasbiztosításról: a nyári utazási szezon beindulásával idén különös jelentősége van annak, hogy a lehető legszélesebb körben gondoskodjunk a biztonságunkról.

Külföldi nyaralás esetén eddig sem volt tanácsos utasbiztosítás nélkül elindulni, most azonban végképp elképzelhetetlen.

Érdemes azonban mindenképpen alaposan körbejárni a kérdést még utazás előtt, hiszen a lényeg a ez esetben is a részletekben rejlik. Mi van akkor, ha valaki a nagy kapkodásban elfelejti megkötni az utasbiztosítását és már csak akkor jut eszébe, amikor már külföldön van?

Alapvetően ebben az esetben három eljárásrend van szokásban a biztosítóknál, hogy melyiket alkalmazzák, azt ők döntik el, hiszen versenypiac van.
 
  • Van társaság, mely eleve kizárja a határátlépést követő szerződéskötést
  • Mások várakozási időt kötnek ki
  • A harmadik lehetőségként feltételekhez köti, például megkérdezi (online is), hogy valamennyi biztosított Magyarországon van-e az adott pillanatban, ha a válasz nem, akkor egy külön kérdőívet kell kitölteni, az alapján a biztosító elbírálja a kockázatot és telefonon vagy e-mailben felveszi a kapcsolatot.

„Ha valaki nem valós adatot közöl és ez a kárrendezés során kiderül, az az eset súlyától függően a kárigény elutasítását, de akár polgári peres eljárást is maga után vonhat”
– mondta el a Pénzcentrumnak Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

Mielőtt kapkodva megkötnénk a biztosítást külföldről, feltétlenül nézzünk utána, van-e erre mód az adott biztosítónál, ha szükséges, kérdezzünk rá a telefonos ügyfélszolgálaton, vagy írásban, nehogy később baj legyen belőle.
 
Gondolkodj előre!
Az utasbiztosítási piacon érdekelt társaságok kínálata rendkívül széles. Egy fejlett versenypiacon kell megtalálni a legjobb ajánlatot, amelyen nem csak árverseny van a szereplők között, hanem szolgáltatás és minőségi verseny is. Amit az általános feltételekről érdemes tudni, azt a MABISZ összegyűjtötte a honlapján. A biztosítók azonban – saját üzletpolitikájuknak valamint a piacot jellemző versenyhelyzetnek megfelelően – eltérő szolgáltatásokat nyújthatnak, és eltérő biztosítási összegeket (szolgáltatási limitet) alkalmazhatnak, így mindig érdemes az esetleges utazás előtt több biztosító ajánlatát összehasonlítani, vagy szakértőhöz fordulni.

Forrás: Pénzcentrum.hu (Kép: Getty Images)

Kérjük, tekintse meg biztosítási termékkínálatunkat:


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft