A kánikula kedvez a besurranóknak, a vízparti tolvajoknak
2018. augusztus 10., péntek
Ilyen hőségben, mint mostanában van, sokan feledkeznek meg az alapvető óvatosságról is. A nagy melegben nyitva hagyott ablakokon tolvajok surranhatnak be, a strandon hagyott értékekre terített törülköző pedig a cuccokat legfeljebb a naptól, az eltulajdonlástól biztosan nem védi meg. Az Azénpénzem.hu összeszedett néhány tanulságos esetet.
 
A nagy melegben sokan rohannak a vízpartokra, és közben az alapvető óvatosságról is elfeledkeznek. A stég közelében a strandpapucsra letett drága napszemüveget összetörve találta a fürdőzés végén visszatért tulajdonosa, volt aki viszont már a nyomát sem lelte trendi strandruhájának, más ugyanígy járt a frissen beszerzett papucsával – hogy csak néhányat említsünk az Azénpénzem.hu tudomására jutott történetekből.
Néhány napja a Somogy Megyei Főügyészség arról tájékoztatott, hogy gyorsított eljárásban, 3 napon belül vádat emeltek egy helyi lakos ellen, aki a siófoki szabad strandon ellopta egy német nyaralóvendég 125 ezer forintot érő telefonját. Őt egy osztrák turista segítségével még a helyszínen elfogták.
Az ilyen szerencsésen záruló történet azonban ritka. A törülközővel letakart értéktárgyak gyakrabban tűnnek úgy el, hogy senki nem lát semmit. A gondatlan tulajdonosok pedig többnyire átkozódnak, de még feljelentést sem tesznek.

Nemrégiben a Budapesti Békéltető Testület ismertetett egy olyan esetet, amikor egy strandoló fűbe tette cipőjét, márkás óráját, pénztárcáját, nagy értékű mobiltelefonját, sőt még 70 ezer forint készpénzt is, és mindezt ellopták tőle. Az összesen 400 ezer forintos kárba nem akart belenyugodni, a fürdőtől próbált kártérítést szerezni. Persze eredménytelenül.

A pórul járt strandoló arra hivatkozott, hogy a nyilvánosság számára nyitva álló helyek – fürdők, kávéházak, éttermek, színházak és más hasonló helyek – felelősséggel tartoznak azokért a tárgyakért, amelyeket a vendégek rendszerint magukkal szoktak vinni. Ez valóban így van, de a dolog azért nem ennyire egyszerű.

A konkrét esetben a vállalkozás a békéltető testületi eljárásban fénykép-felvételeket is csatolt arról a strand területén belül több helyen megtalálható tájékoztatásról, amely szerint kizárólag az értékmegőrzőben hagyott tárgyakért tartozik felelősséggel. Belépőjegyük megvásárlásával a fogyasztók elfogadják az intézmény szerződési feltételeit, amibe beletartozik ez is.
Még a szálloda is (amire a strandnál szigorúbb szabályok vonatkoznak) csak akkor felelős készpénzért, értékpapírért, illetve értéktárgyért, ha a tárgyat megőrzésre külön átvette, vagy az átvételt megtagadta. A szálloda felelősségének (elvben) maximális mértéke a napi szobaár összegének ötvenszerese.
A nagy melegben sokan tárva-nyitva hagyják éjszakára is az ajtót, ablakot. Nem egy olyan esetben intézkedett a rendőrség, amikor a tolvajok ezt kihasználva másztak be a házba, és loptak el értéktárgyakat.
A biztosítók adatai szerint viszont a betörések okozta károk nem érik el az összes kárbejelentés tíz százalékát sem, amiben azért szerepet játszhat a látencia is. Sokan ilyenkor sem tesznek feljelentést, tudván hogy nem sok esélye lehet annak, hogy a nyomozás sikerrel záruljon. Tavaly Siófokon egy nyári hajnalon egy férfi a nyitott ablakon keresztül bemászott egy nyaralóba, ahonnan az alvó mellől ellopta telefonját. Ő felébredt, a tolvaj pedig cipőjét hátrahagyva menekült el. Ebben az esetben a cipő nyomra vezette a rendőrséget.
Nyom azonban sokszor semmi sem marad, így elég nehéz a tettes elkapása. A rendőrség többször hangsúlyozta már, hogy mindenki zárja lakásának, nyaralójának bejárati ajtaját, alacsonyan levő ablakait, kert- vagy garázskapuját. Iratokat, táskákat, mobiltelefonokat pedig lehetőleg senki se tároljon az előszobában vagy a bejárati ajtó közvetlen közelében. A szúnyogháló védelmében is kár lenne bízni, hiszen azt simán kivághatják a betörők (ha közvetlenül mögé helyezünk valamilyen értéktárgyat, nagy eséllyel meg is teszik).
Az idén júliustól a lakosság számára is elérhetővé vált a Belügyminisztérium és a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával létrejött Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár (PRE-STAT) térinformatikai alkalmazás. Ebből például kiderül, hogy Somogy megye Siófoki járásában 2010. és 2017. között minden évben a nyári hónapokban tetőzött a 100 000 lakásra jutó lakásbetörések száma, átlagosan havi 60 esettel. Ezzel szemben a megyeszékhelyen, Kaposváron leginkább novemberben és decemberben jellemző ez a bűncselekmény.

Forrás :Biztosítási szemle
 


Call Center: 06 1 585 8888 E-mail: info@eurorisk.hu
Minden jog fenntartva © 2013 Eurorisk
Utolsó frissítés: 2024.03.21
PoweredBy: SK Trend Kft